Rein ramme….del 1

Å fjerne motoren fra rammen er på en måte både et høydepunkt og et antiklimaks. Høydepunkt fordi motoren på en måte er selve sjela, antiklimaks fordi nå ligger kroppen eller rammen om du vil, død og viljeløs tilbake.

Framhjul er av
Framhjul er av

Men la oss ikke fortvile så lenge. Viktige oppgaver ligger foran oss. Bremser er bokstavelig talt også et spørsmål om liv og død. Jeg har funnet ut at jeg har LS2 på min sykkel. Two leading shoe, enkel side. LS2. Noen har LS4, doble, four-leading shoe.LS2 betyr derfor enkeltsidige bremser, i motsetning til LS4 som da blir dobbeltsidige bremser.

Etter å ha studert og lest en del om restaurering har jeg forstått at trommelbremser egentlig er litt inn. Eller ganske mye inn. Alle andre motorsykler har jo skivebremser i en eller annen form.

Trommelbrems
Trommelbrems
Enkel trommelbrems. LS2
Enkel trommelbrems. LS2
Detalj av bremsesystemet
Detalj av bremsesystemet

Bremsene ser jo ut som og føles ok. Inge hakk eller merker, fjærer ser bra ut, de funksjonerte rimelig bra. Dersom en ser bort fra at de bremset dårlig, og at wiren var gjennomrustet og ubrukelig, så er jo dette riktig bra.

Høyre side
Høyre side
Bremser venstre side
Overføring fra wire, venstre side

En hel del pussejobb venter her.

Vakkert
Vakkert
Støtter seg på en krakk
Støtter seg på en krakk

Virker sjelløs og trist. Noen artigfanter, (Arvid?) prøvde å muntre meg opp ved å sette på blålysaktig blink med strøm tatt fra nettet. Puh. Not fun.

Men vi må videre. Fjerning av gaffelbeinene gikk relativt lett. Ved å løsne nedre dashbordplate, alle muttere var lett å løsne, ble platen fjernet med stødige, rytmiske slag med en plastklubbe.
Under var styrebolten festet med to låsemuttere. Disse var av samme typen som eksossmutterene, med hakk i selve mutteren og må åpnes med spesialverktøy som jeg selvsagt ikke har. Men samme utgangspunkt gir samme løsning; Godt bredt skrujern plassert i hakkene, fremdeles gode stødige slag og vips, mutterene løsnet og kunne skrues av.

Underplate, dashbord
Underplate, dashbord
Gaffel og styrelager
Gaffel og styrelager
Låseskruer, øvre styrelager
Låsemuttere, øvre styrelager
Nedre styrelager
Nedre styrelager

Øvre styrelager sitter igjen i rammen, løst.

Må prøve å holde orden på alle skruer og muttere
Må prøve å holde orden på alle skruer og muttere

Jeg demonterer ikker mer enn jeg må på dette stadiet. Uansett så blir det en hel del smådeler, muttere og skruer. Jeg prøver å katalogisere så godt jeg kan med tekst og plassering av delene på logisk steder.

Universalkryss lå løst inni svingarmen. Pakning og rullelager sitter fremdeles igjen. Alle lagere skal senere fjernes og erstattes med nye lagere.

Universalkryss
Universalkryss
Detalj
Detalj

Demontering ramme fortsetter…i del 2.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s