Moto Guzzi V7 850 California 1972, Haugesund

En vakker maidag bestemte Guzzi-klubben på Nord-Jæren seg for å ta en tur og besøke Haugalandet veteran mc for felles nytte og hygge og det hele. Haugalandet ventet på oss ved ferjekaien i Arsvågen, Bokn.

Der stod også denne spesielle damen.

Moto Guzzi V7 850 California 1972
Moto Guzzi V7 850 California 1972

Dette er en Moto Guzzi V7 850 California 1972 modell. Sykkelen eies av Lars-Erik Sandved fra Haugesund. Han forteller at dette er en original norsk sykkel, en av tre 850 California 1972-modeller som ble solgt av Morten Maager.

Han forteller videre at han kjøpte sykkelen i 1981. Kjøpsprisen den gang var 12 500 kroner. Lars-Erik kan trøste seg med at det er sannsynligvis det beste kjøpet han noensinne har gjort, i hvert fall med tanke på kjøretøyer. Sykkelen er i dag verdt det mangedobbelte.

Den har hatt en omskiftelig tilværelse før den kom i gode hender hos Lars-Erik. Sykkelen ble opprinnelig solgt til Hvittingfoss og tilbrakte barneårene der. Hvor den havnet etterpå vet ikke Lars-Erik. Men han vet at en far og sønn kjøpte sykkelen i Bergen noen år senere. Da stod den mosegrodd og fæl oppetter en vegg i regnfulle Bergen. Vi snakker her før 1981. Far og sønn prøvde etter beste evne å tilbakeføre denne flotte sykkelen til fordums prakt, men lykkes ikke og gav opp hele prosjektet.

Det var altså da Lars-Erik Sandved kom inn og sikret seg denne sjeldne sykkelen.

Vakkert.
Vakkert.
Kraftig sidestøtte.
Kraftig sidestøtte.

Han forteller at lite mekanisk er skiftet på sykkelen. Unntatt er kardangklokken. Dvs pinjong og drev inne i huset. «Da jeg kjøpte sykkelen hylte og skreik det allerede stygt der inne. Men jeg ble fortalt at det bare var sånn på gamle Guzzier og gjorde derfor ingen ting med dette», sier han lett oppgitt. Dette var selvsagt rammlende feil. Lyden ble bare verre og verre. Men det holdt til 2003, men det gjorde ikke Lars-Erik. Han fikk nok av ulyden og sendte hele kardangklokken inn til overhaling. Der fikk han beskjeden om at alt innhold i kardangklokken i grunnen var helt og totalt utslitt. Hvordan sykkelen i det hele tatt gikk, overgikk langt verkstedets fatteevne. «Jeg mistenker at det rett og slett tidligere ikke hadde vært olje på kardanghuset», sier Lars-Erik videre.

Lars-Erik Sandved monterte sidevogn på sykkelen da barna var små. I fra 1983 til 1995 var sykkelen utstyrt med sidevogn. Turen med sidevogn gikk rundt omkring i Sør-Norge. Oslo, Sørlandet og Østlandet fikk alle besøk av ekvipasjen. Hvilket syn det har måttet vært? Moto Guzzi 850 V7 850 California med sidevogn, far kjører, mor sitter bakpå, to barn i sidevogna. Hui og hei.

KN California? Separat KN-filter på hvert innsug.
KN California? Separat KN-filter på hvert innsug.

Siden, da barna ble større og ikke ville sitte i sidevogna lenger, utrolig nok, bygde Lars-Erik sykkelen om slik at hans kone kunne bruke den. Den fikk dagens fargedrakt, godkjent for damer, og ble generelt pusset opp. Oppussingen skjedde i perioden 1995 til 1997.

Det gamle luftfilteret og inntaket ble fjernet og hvert inntak fikk sitt eget KN-filter, derav betegnelsen på siden. Større batteri er også satt inn. Sikrings-boksen ble plassert i en av verktøyboksene, tennings-låsen ved siden.

Tenningslås og sikringsboks.
Tenningslås og sikringsboks.
Nye potter.
Nye potter.

Senere, i 2011, ble nytt eksosanlegg montert, innkjøpt fra Tyskland. Tverr-røret mellom pottene ble fjernet og Lars-Erik mener at sykkelen nå går bedre. Stifttenningen har han beholdt.

Bremsene foran var opprinnelig noe triste greier. Selv med LS4, altså doble tromler foran var bremsene ett sorgens kapittel. Lars-Erik forteller at han fikk lagt nytt belegg på bremsene og at de nå ikke er å kjenne igjen. Han er rett og slett fornøyd med bremsene.

LS4. Doble bremser framme.
LS4. Doble bremser framme.

Gamle blinklys ble fjernet, nye montert i hver sin styre-ende. Noen ombygging av topper til blyfri bensin er aldri blitt foretatt. «Om det trengs eller ikke, den får en skvett bly-erstatning i ny og ne», sier Lars-Erik.

Blinklys og blinklys-bryter.
Blinklys og blinklys-bryter.

Sykkelen kommer opprinnelig med blanke fram- og bakskjermer utført i rustfritt stål i kjent USA-må-like-meg stil. Skjermene har nå derimot fått samme fargen som tank og deksler.

Frem til 2006 kjørte kona sykkelen, Lars-Erik kjørte selv Moto Guzzi LeMans I.
Men, på grunn av sykdom måtte kona oppgi mc-kjøringen. Så Lars-Erik beslutte å selge sin gamle sykkel og selv overta Californian. Et valg han nok i dag slettes ikke angrer.

Sykkelen har i dag gått ca 75 000 km. I Guzzi kretser er dette knapt nok til å komme i konfirmasjonsalderen. Mange gode år igjen der.

California dashbord. Original kilometerstand.
California dashbord. Original kilometerstand.

Sykkelen fremstår i god brukstand. Med vindskjerm og ekstra-lys samt bager er dette en flott sykkel. Lyden fra pottene er Guzzi-aktig og mektig, passer godt til denne sykkelen. En god sal i velkjent California stil og et bredt styre gir en oppreist sittestilling som innbyr til mange og lange mil på vegen.

Lars-Erik Sandved
Lars-Erik Sandved

Historikk:
Ett søk hos Statens vegvesen viser at sykkelen ble registret i mars 1973. Som sagt er derfor dette en original norsksolgt sykkel. Ikke mange av de lengre.
Noen fargekode er ikke oppgitt.

 

PS. Vi hadde for øvrig en fantastisk flott dag sammen med Haugalandet veteran mc.

8 kommentarer om “Moto Guzzi V7 850 California 1972, Haugesund

 1. Hei! Følger bloggen din med interesse da jeg har en Moto Guzzi V7 GT850 fra 1973. Den har nylig overhalt motor og kardang, men er ellers ett rullende restaureringsobjekt. Har merket meg rådet om å skifte ledningsnett, har problemer med at den bare gir fra seg et klikk når jeg trykker på startknappen, for så plutselig starte på 8. Eller 9.forsøk.

  Liker

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding. Jeg kommer til å skifte ledningsnettet og overhale startmotor og innslag. Det høres ut som ditt problem kan være i selve startmotoren. Min var også akkurat sånn og rapporter sier at startmotoren begynte å bli sliten eller rettere sagt, en del inni måtte skiftes. Jeg kommer tilbake med flere detaljer senere.

   Liker

   1. Startmotoren ble gjennomgått for to år siden. Den ble demontert, rengjort, smurt bevegelige deler, skiftet børster, åpnet innslag og rengjort dårlige kontakter som så ble smurt med silikongrease. Men samme problem med start. Kom på at dårlig jording kan oppstå. Rengjorde jordingskontakten fra batteriet til gods, smurte med grafittgrease. Siden har min gamle GT 850 startet på første forsøk.

    Liker

 2. Skulle gjerne hatt samme type vindskjerm som Lars-Erik Sandved har.
  Hvis den passer på min Jackal 1999 da?
  Noen tips?

  Liker

 3. Hei!
  Fin blogg!
  Morsomt å lese om Lars-Erik Sandved. Jeg hadde mine barneår som nabo av Sandved og jeg husker sykkelen, men jeg mener den var sort. Jeg var iallfall bare en liten guttunge.
  Det er nok absolutt ikke utenkelig at nettopp denne sykkelen er noe av grunnen til at jeg også valgte Guzzi! 🙂

  ex. 1100Sport-95

  Liker

 4. Ⅰ’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article ⅼike youгs.
  It’s pretty worth enoᥙgh for me. In my view, if all web
  ownewrs and bⅼoggers maѕe good content as you did, the net will be much more useful
  thɑn ever before.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s