Rustfrie skjermer?

Tidligere har vi studert nøye hvordan aluminium skal poleres opp. Min sykkel er utstyrt med blanke og fine fram- og bakskjermer. Ikke kromet som en kanskje skulle tro, men ekte rustfrie stålskjermer.

Du lurer kanskje på hvordan jeg vet dette? Jeg ser ikke forskjell på krombehandlet stål eller rustfritt stål. I hvert fall ikke i utgangspunktet. Men litt etter litt så kan man se forskjell på noe som er krombelagt og rustfritt stål. Krombelagt overflate ruster i sprekkene, i rusfritt stål er det, bare sprekker  eller mer korrekt, riper. Dessuten har noen fortalt meg at skjermene er rustfrie.

Krombelagte overflater kan jeg pusse så de skinner som bare det, men er kromen borte på enkelte områder så må det bare kromes opp på ny. På et dertil egnet verksted.

Med rustfritt stål er det annerledes. Her gjelder mer pussing og polermetoden.

La oss se litt nærmere på skjermene og hvilket utgangpunkt jeg har.

Framskjerm
Framskjerm
Bakskjerm, under salen.
Bakskjerm, under salen.
Bakskjerm, under baklys og skiltplate.
Bakskjerm, under baklys og skiltplate.

Det er noe forurensing i skjermene. Det er merker etter årelang slitasje. Prikker og flekker etter maling, både spraylakk og god gammeldags bengal-lakk. I tillegg er det riper og merker etter steinsprut, samt ripemerker etter vask og polering.

Men når alt dette er sagt så er faktisk skjermene i god stand. Guzzi lekte aldri at de laget motorsykkel, her er det overdimensjonert og kvalitet hele vegen.

Først ble skjermene demontert helt. Så vasket med White Spirit en gang til. Deretter avfettet med Lynol.

Den ene siden av skjermen fikk være forsøkskanin. Autosol ble smurt ut over deler av skjermen med en våt klut. Deretter i gang med batteridrill og polerskive.

Med jevne bevegelser ble så skjermet polert først en gang. Så engang til. Til slutt ble polerskiven skiftet ut med en ny og friskere utgave.

Resultatet kan du se her.

En gang behandlig av skjerm.
Første gangs behandling av skjerm.

Resultatet ble brukbart, men ikke optimalt. Fremdeles er det noen malingsprikker hist og her, enkelte riper vises også godt. Men sammenlignet med den ubehandlede skjermen så er vi på god veg.

Men, men, her kom plutselig tvilen inn. Representert ved dette.

Tvil. Ser dette ut som rustfritt stål?
Tvil. Ser dette ut som rustfritt stål?

Hm. Rustfritt stål med annen legering under? Jeg vet kanskje ikke så mye om rustfritt stål, men jeg vet at det ikke er en ekstra legering under overflaten.

Her må det ytterligere undersøkelser til. Som min gamle rektor engang sa.» Når alt annet svikter, så bruk sunn fornuft» eller kanskje denne » Det er ikke feigt å lese bruksanvisningen».

Så var det å finne frem i denne: CATALOGO PARTI 01 RICAMBIO LUGLIO 1972 – 1A EDIZIONE. Også kjent som reservedelskatalogen for 850 GT.

Her finner jeg følgende opplysninger: Parafango anteriore cromate og parafango posteriore cromate med pekere til henholdsvis framskjermen og bakskjermen.

Man trenger ikke akkurat å være lingvistiker for å forstå at dette har med krom å gjøre. Og når Google Translate oversetter fra italiensk til norsk parafango anteriore cromate  til framskjerm krom, er enhver tvil fjernet.

Ok, vi har nå fastslått at skjermene er kromet. Hva så? Forandrer dette noe på pussemetoden? Ja, i stor grad er svaret her. Forandrer det noe på den fremgangsmåten jeg har valgt og utført, og må jeg si med rimelig grad av tilfredshet? Svaret er her nei. Just keep up the good work.

Jeg vil anta etter å ha studert noen timer på Youtube at rustfritt stål blir behandlet slik man pusser aluminium. Begynne med relativt grovt papir og pusse seg oppover med stadig finere papir.

Krom må ikke behandles slik, da ødelegger du bare kromen med riper og til slutt kan den bli helt borte. Krom må bare poleres.

Tilbake til mitt eget arbeid. Vi forsetter med Autosol for polering og benytter barberskarpt blad for å fjerne malingprikker og små urenheter i overflaten. Svært forsiktig så det ikke blir noen riper i kromen.

Varmluftpistol og skrape fjerner klistremerke.
Varmluftpistol og skrape fjerner klistremerke.

Engang på midten av sytti-tallet klistret MC-Senteret i Kristiansand sitt merke på bakskjermen. Det har siden sittet der. Og det har sittet godt. Jeg forsøkte først å fjerne det med litt grovt papir uten særlig hell. Så ble stålull prøvd også, heller ikke det var det noe særlig effekt i. Dvs. effekt var det nok, men jeg må pusse svært forsiktig for ikke å lage riper og ødelegge glansen i kromen.

Varmluftspistol og en barberskarp skrape ble løsningen. Klistremerket ble varmet opp og deretter forsiktig skrapet av. Fungerte utmerket. Hele jobben tok bare fem minutter.

Garasjeting er gøy.
Garasje-ting er gøy.

Som vi ser, enkle sjeler gleder seg over enkle ting.

Resultatet etter polering blir seende slik ut.

Fjernet klistremerke og polert.
Fjernet klistremerke og polert.

Hele framskjermen blir slik.

Sånn cirka slik.
Sånn cirka slik.

Etter denne behandlingen av både framskjerm og bakskjerm anser jeg at poleringen er utført til ca 90% tilfredshet. Det gjenstår enda noe bittesmå ting som må poleres og glansen må opp på noen partier. Helt til slutt planlegger jeg å legge på hardvoks av noe slag. Hvilken har jeg ikke funnet ut av enda.

Alt i alt, godt fornøyd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s