Framgaffel montert

I dag ble framgaffelen montert. Det hele er en smule rudimentert og sannsynligvis eldre steinalder, men ting virket også før. Faktisk ganske enkelt når jeg først skjønte framgangsmåten.

Det er ikke til å legge under en stol eller andre steder at framgaffelen har voldt meg en del problemer. Problemet har hovedsaklig bestått i å skjønne hvordan i huleste gaffelen skulle bli remontert. Torbjørn Eggebø bistod meg med selve overhalingen og utskifting av deler på gaffelen, selve monteringen må utføres på selve ramma som hjelpemiddel.

Jeg ble sendt hjem igjen med gode formaninger og et seksti centimeter langt gjengestål påsatt åtte millimeter hylse. Good luck, liksom.

Fredagskvelden opprant og jeg hadde gjort en avtale med Arvid altmuligmann. Gaffelen skal på, koste hva det koste vil. Kvelden startet fint, mens vi grundig vurderte hvordan gaffelen skulle monteres over en kopp kaffe og en aldri så liten whiskey. For sikkerhets skyld tok vi en whiskey til.

Slik ble løsningen. Først smurte vi opp begge styrelagerene godt med grease.

Arvid altmuligmann smører opp koniske styrelager
Arvid altmuligmann smører opp koniske styrelager.
Bare legg godt på.
Bare legg godt på.
Marin grease burde holde.
Marin grease burde holde.

Styrelager ble smurt godt inn og deretter montert i ramma sammen med nedre styreplate. Nedre låsemutter ble skrudd godt inn. Selve fastheten i dødgangen i styret ble så justert med muttere på oversiden. Ikke skru for hardt til, fint og godt styreutslag ønskes jo. Det blir nok sikkert nødvendig med en finjustering senere når hjul og styre er montert.

Så var det klart for det første gaffelbeinet. Først monteres forsiktig øvre gaffelbein, du vet svartlakkert og med feste for lyktehus, inn på nedre styreplate. Deretter tres selve gaffelbeinet inn det øvre gaffelbeinet. Påfyllingsbolten skrus fast i gjengestålet og tres inn fra oversiden og skrues fast i det nedre gaffelbeinet. Deretter trekkes den opp i passende høyde over gaffelbeinet. Bolten i nedre styreplate som går igjennom det øvre gaffelbeinet skrues fast. Ha. Gaffelbeinet er nesten ferdig montert uten feil eller ulykker av noe slag.

Gjenta suksessen på det andre beinet.

Skru ut påfyllingsboltene. Legg så på alle pakninger som er beskrevet. Monter øvre styreplate. Skru så på påfyllingsboltene igjen, litt løselig. Løs deretter boltene i den nedre styreplata. Påfyllingsboltene skrus så fast slik at gaffelbeinet blir tight og fin. Til slutt, skru fast boltene i den nedre styreplata.

Nedre styrelager og styrebolt montert.
Nedre styrelager og styrebolt montert.
Påfyllingsbolt dratt opp gaffelbeinet.
Påfyllingsbolten har dratt opp gaffelbeinet.
Neste gaffelbein ligger klar.
Neste gaffelbein ligger klar.
Detalj av gjengestål med hylse.
Detalj av gjengestål med hylse.
Ferdig montert.
Ferdig montert.
Øvre og nedre styreplate.
Øvre og nedre styreplate.
Bolt gjennom nedre styreplate.
Bolt gjennom nedre styreplate.
Øvre styreplate med påfyllingsbolter.
Øvre styreplate med påfyllingsbolter.
Jepp , vi fikset det.
Jepp , vi fikset det.

Så glad ble noen av oss.

Bare for å nevne det, gaffelbeinene ble godt penslet med god og fin motorolje før montering. Hensikten er å forhindre fremtidig rustangrep innvendig.

Denne lykkelige kvelden ble så avsluttet med en whiskey til mens suksessfaktorene ble grundig gjennomgått.

En kommentar om “Framgaffel montert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s