Regulator

Nå begynner en del av restaureringen som jeg har sett frem til med en god del skepsis. Vi snakker nå om det elektriske systemet og dets komponenter.

Og la oss bare hoppe ut i det med en gang. Regulator. Regulatoren min er gammel, faktisk fra 1973. 42 år gammel elektrisk komponent som stort sett har stått ute all sin tid.

Opprinnelig montering
Opprinnelig montering

Den har jo virket i alle år, men er vel klar for utskifting nå. Eller?

Ok, la oss begynne på begynnelsen. Hva er egentlig en regulator og hva regulerer den i grove trekk?

En regulator i denne forbindelsen er egentlig en laderegulator. En laderegulators formål er beskrevet slik:  (Tatt fra Skruvat.no sin beskrivelse.)

I regulatoren til dynamoen sitter det et relé som normalt ligger i til-stilling. Dette gjør at feltviklingen i dynamoen får full spenning og gir dermed fra seg maks. strøm. Når spenningen fra dynamoen blir tilstrekkelig høy, drar releet i regulatoren og kobler fra feltspenningen. Da slutter dynamoen å gi fra seg strøm, og spenningen til releet i regulatoren blir lavere, noe som gjør at releet slår til igjen. Når batteriene så er ladet, får regulatorens relé så høy spenning at det hele tiden holder feltspenningen frakoblet.

Javel, sørge for at batteriene blir ladet sånn passe. En laderegulator sørger altså for at batterier blir ladet riktig.

Lett prøvemontert.
Lett prøvemontert. Stort sett opp ned og bakfrem.

Jeg kunne tenke meg en ny regulator. Du vet, en vet aldri når de kan slutte å virke. Du vet 42 år.

Et besøk hos et velrenomert diesel og elektro firma gav følgende resultat. Javisst kan de skaffe en liknende regulator fra Tyskland . Og ja, den blir dyr. Ca 2 800 kroner. Og det for en gammeldags vipperegulator. Hva med en elektronisk en? 600-700 kroner for en slik.

Jeg undersøkte saken videre. Hos Unneberg bil kunne jeg få kjøpt en elektronisk regulator til 14V 30 amp, Bosch for kr 525,-. Men vil den passe?

Elektronisk utgave
Elektronisk utgave

 

Hm. Hva gjør jeg?

I en telefonsamtale med Rolf Halvorsen, som egentlig gjaldt felg og bakhjul, forelå jeg problemstillingen for han. «Er den ødelagt?», spurte han.»Nei», sa jeg. «Så hvorfor skifte den ut?».

Ja, hvorfor skifte den ut? Ok, da skifter vi den ikke ut. Så var det frem igjen med pusseutstyr. Når sant skal sies er det aldri blitt pakket bort. Som vi har lært tidligere, mye gammelt blir fint igjen med masse TLC. Ikke noe høyglanspolering her, bare rengjøring med litt pussing og polering.

Pusset regulator
Pusset regulator
Polert med Autosol også.
Polert med Autosol også.
14Volt25A
14V25A

Slik ble resultatet. Slettes ikke verst.

Da kan det prøvemonteres på plass.

Montert på ramme.
Montert på ramme.

Det ser bra ut.  Hvordan den ser ut inni vet jeg ikke. Men den virker. Slutter den å virke får jeg ta en ny vurdering når den tid kommer.

Men hva er den mystiske innretningen som er plassert under laderegulatoren?

Den kan i hvertfall ikke pusses.

 

 

2 kommentarer om “Regulator

  1. Godt jobbet. Regulatoren vil nok fungere i 50 år til tenker jeg. Hvis du tenker på den litt mindre boksen bak regulatoren så kan det være blinklys relè men det skal jeg bekrefte når jeg har det i handen.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s