Releets mysterier – del 1

Opprinnelig var det  ingen releer på sykkelen. Det vil si, et rele var det, nemlig blinklysreleet.

Men nå med tanke på å bygge om hele det elektriske systemet, må releer inn i planleggingen og monteres på riktig plass.

Da må vi begynne med det enkleste av alt, hva gjør egentlig et rele? Kort fortalt er et rele en strømbryter. En liten styrestrøm er koblet på releet slik at det slår inn ved hjelp av en ekstern bryter. Når releet slår inn er det koblet slik at hovedstrømmen slår inn, gjennom releet og ut til strømforbruker. Dette gjør at hovedstrømmen får mindre vei å gå. På den måten sparer en spenningsfallet, og en slipper å få hovedstrømmen til å gå gjennom bryterne, eksempelvis lysbrytere. Mindre fare for overledning og gnister er også fint å få som et biprodukt.

Rele 009
To hull i skinna.

Ok. I vårt tilfelle vil det si å montere to releer inne i hovedlykta. På skinnen som tidligere huset sikringsholderen fant jeg ut ville bli en glimrende plass for noen releer. To hull ble boret i skinna. Jeg funderte lenge på å lage en ekstra skinne, u-formet, til å montere releene på, men gikk bort fra denne ideen etterhvert. Når jeg sier jeg, mener jeg selvsagt Arvid og i mindre grad meg selv.

Så oppgaven blir altså å fordele strøm til tuta, styrestrøm, jording fra bryteren, i tillegg må altså hovedstrøm fra tenningsnøkkel, via sikringsboks kobles inn på releet. Og tilslutt må også styrestrømmen for fullt-lys og blend kobles på.

Rele 008
Rele.

Releet ser slik ut under.

Mystiske tallkoder
Mystiske tallkoder

Arvid satte seg ned og tegnet opp alle koblinger og gav de samtidig en forklaring så folk flest kan skjønne hva som skjer. Resultatet ble slik på arket. Det forskjellige tallkoder betyr altså følgende:

Forklaring
Forklaring

Hvem som har gitt de forskjellige pinnene sine tallnummer og hvorfor forblir en dunkel gåte, skjult et sted mellom Michael Faraday oppdagelser ( fant opp dynamoen bla.) og DIN 72552. Men sånn er det i alle fall.

Rele 003
Releer montert.

Da er vi klar. Bevæpnet med flatstifter og rundstifter i ymse fasonger, størrelser og gilde farger. Loddebolt og tinn i tilfelle, samt en god avbitertang, avisoleringstang og diverse, er vi klar til å løse dette fascinerende sakskomplekset kalt strømledninger på en gammel motorsykkel.

Det ser jo faktisk ganske proft ut. Men så begynte moroa. Fra lysbryteren på styret kommer det altså fem ledninger. Det er bryter for lys av, parklys på, samt fullt lys på. I tillegg er det en egen bryter for fulltlys og blend, og tilslutt en bryter å trykke inn. Da tuter det ganske fint. Det har vi allerede prøvd.

Bryter med tilhørende ledningsett
Bryter med tilhørende ledningsett

———————————————————–

 

Følg med videre i Reelets mysterier – del 2.

Da finner vi ut hvem som gjorde hva og om det er noen skyldige av noe slag. Og vil det virke til slutt? Ikke minst, vil det være noen ledninger til overs?

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer om “Releets mysterier – del 1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s