Sikringsboks og ledningstverrsnitt – kritiske faktorer

Sikringsboks og ledninger er plassert på et helt nytt sted, i verktøyboksen på siden av sykkelen. Opprinnelig var alt dette lokalisert i hovedlykta.

Arvid har gjort seg flid med koblinger og skjøter her. Alle ledninger som krever sikringer er koblet på, ja det ser jo fint ut i grunnen.

Jeg tok et bilde av herligheten og la det ut på Facebooksiden –Cilindri Italiani – Moto Guzzi V7 Club Italia, med et lønnlig håp om kanskje litt skryt fra fagfolkene der.

Sikringsboks på nytt sted.
Sikringsboks på nytt sted.
Maritim utgave, solid.
Maritim utgave, solid.

Bella idea var det mange som sa. Men en advarende bemerkning kom fra Fioravante Fiore Cattelan. «Kanskje det er bedre å bruke 6mm tverrsnitt i stedet for 4mm på matekabelen inn i sikringsboksen?»

Kanskje det, kanskje? Jeg sendte bemerkningen over til Arvid og gikk og la meg for kvelden.

Neste dag da jeg kom til garasjen, fant jeg Arvid med måleinstrumentet ved siden av Guzzien mens han mumlet usammenhengende for seg selv. Lykt var demontert, målingen hadde skjedd på mange steder forstod jeg. «Hm», sa Arvid, han hadde arbeidet med sykkelen halve natta. Når jeg sier natta, så mener jeg natta. Kl 0230 hadde han tørnet inn.» Italieneren har rett» ,fortsatte han. » Vi må bygge noe om på ledningsnettet, og ja, 4mm tverrsnitt er for lite».

Ekstralys krever også strøm og sin del av ledningsnettet. La oss repetere litt.  Tidligere gikk all strøm via brytere og tenningsystem direkte. Ved å legge om til bruk av releer og styrestrøm har vi eliminert mange svakheter ved systemet og gjort det mye mer robust og moderne.

Men et unntak gjorde vi: Strømmen fra batteriet går via tenningsnøkkelen til sikringsboksen, derifra videre ut til de enkelte elektriske komponenter, dvs. lyspærer av ymse slag. Lengden på ledningene blir lett over tre meter før strømmen kommer frem til hovedlys og ekstralys. Som vi har lært tidligere, spenningfall inntreffer.

Hvilke strømkilder må så mateledningen inn i sikrinsgboksen serve? La oss summere litt:

Hovedlys 65W+ ekstralys 2x55W + parklys 5W + instrumentlys 2x5W + blinklys 2x21W +baklys 5W + bremsebaklys 25W + varsellys 4x4W. Summen blir 278W.

Dette vil være maks teoretisk belastning.

Normal kjøring vil gi ca 180 W.

Dynamoen gir 300 W så den skal være tilstrekkelig stor.

Arvid regner. OHMS lov må til, U=RI lærte jeg i gamle dager. Sammen med opplysninger om lengde på kabelen kommer vi frem til følgende. Tverrsnittet må minst være 5,8mm2. Altså 6mm mateledning. Vi må gjøre om.

Takk til Syden, takk til Italia, takk til mr. Cattelan.

Nå står det bare igjen å finne ut hvordan.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s