Riktig utveksling på min Guzzi Convert

Oppussing av Converten har vært et rimelig langvarig prosjekt. Noen total restaurering har det aldri vært snakk om, heller en oppussing underveis-sak.

Kort forklart i min verden. Det gjelder kun å reparere det som absolutt må repareres og skiftes ut. Andre ting kan vente. Men puss- og knikkavdelingen får gode tider med denne måten å arbeide på.

(dette er en annen versjon av tidligere utførte arbeider i 2020 )

Demontere og rengjøre

Utgangspunktet var som vi vet oljesøl fra gummibelgen.

Oljesøl rundt gummibelgen ved girkassa er ikke spesielt morsomt. Utskiftning må til.

Demontere bakre del av en slik Guzzi er relativt lett. Det er bare å heve bakenden og starte å skru og fjerne deler. Men helt lett er det nå likevel ikke.

Mye gammel olje og asfalt og sikkert mange andre uhumskheter har fått ligge i ro opp gjennom årene og har sakte gnaget seg inn i overflaten og festet seg for evigheten der. Sånn virker det i hvert fall.

All gammel dritt må fjernes. Skaves av i flak og pusses av. Skikkelig drittjobb.

Mer skade en antatt

Universalleddet viste seg å være et sørgelig syn og ødelagt så det holder. Store deler har falt av. Selve leddet var i full gang med å gå i oppløsning. Du og du.

Det ville bare vært et tidsspørsmål før det hadde løsnet helt og skadet både girkasse og ramma rundt. Jeg tenker med gru på hva som kunne hendt i fin fart en vakker søndags ettermiddag.

Komplett kaputt

Nytt universalledd- spesialtype på min

Her må en være svært forsiktig dersom man har en Moto Guzzi California II Convert eller en 1000 Hydroconvert. Utveksling og antall tenner på drevene er forskjellige enn på alle andre Guzzier. Finely toothed heter det.

La oss sjekke litt:

Finely toothed 9/34. Hele veien fra universalleddet til drevene i kardangklokka. Bare til bruk på Convert og altså også min California Convert. 9 tenner på akslingen, 34 tenner på drevet bak.

Vanlig utveksling derimot heter rough tootheed 7/33.

Kort fortalt betyr det at bare deler fra en Convert passer på min sykkel. Nye deler er ganske dyre, så jeg tenkte litt i filosofiens ånd å prøve og skaffe noen brukte deler.

Kjøpe brukte deler

Som sagt så gjort. Eller ikke. Det viste seg nesten helt umulig å finne brukte deler til sykkelen.

Noen deler var å oppdrive, men de så ikke ut til å være i så god stand. Men etter hvert så fikk jeg kontakt med Fabio Montalto på Sicilia.

Han hadde delene som manglet og sendte dem til meg i posten. Og alle delene passet korrekt. Ikke verst. Etter en lang stund riktignok. Tar lang tid å bruke postveien i coronatider.

Nye, brukte deler fra Italia

Svingarmen – lakkert på nytt

Det viste seg at mange ufysligheter av mange forskjellige slag hadde gått til angrep på metallet og hadde hatt gode tider med det på denne Guzzien. Svingarmen var rusten og møkkete og så beint fram bedrøvelig ut. 

Da er det en ting som gjelder. Pussing, pussing og lakkering. Og det fikk den. Det ble da mye bedre stemning og det så straks mye bedre ut.

Det samme gjaldt for alle andre konstruksjoner i nærmiljøet. Pussing og lakkering, sånn i det små. Men med mye bruk av tid.

Hjul og annet

Samtidig måtte selve hjulet også pusses opp. Timer på timer med stålull og våtslipepapir. I grunnen en kjedelig og ekkel jobb. Sa jeg kjedelig.

Støtdemperne så også rustne og triste ut. Pussing og omlakkering gav de et mye bedre utseende, men jeg tror ikke at det gav så mye bedre støtdemping av den grunn.

Bakskjermen fikk litt behandling med puss og sinkmaling innvendig.

Så da ble alt så mye bedre.

Liten høstprøvetur.

Gummien på bakhjulet var nedslitt og dårlig. Jeg hadde et dekk liggende som jeg fikk ViaNor til å montere for meg for en billig penge. Tanken bak var å få i stand en liten testtur og et dekk som ikke lakk ut luft hele tiden når sykkelen stod i garasjen.

Fullt dekkbytte ville først være aktuelt når alt var på stell og sykkelen kunne kjøres på en forhåpentligvis trygg og god måte.

Motoren startet så fint. Litt hosting og harking og noen røykskyer her og der, men så gikk den relativt fint. 4 år gammel bensin virker så bra så. Lukter vondt, men virker som den skal.

Prøveturen viste meg at resten av sykkelen virket som den skal. Utvekslingen var riktig, og motoren gikk også greit.

En kort prøvetur gav de nødvendige svarene og viste veien videre.

Da er det bare å parkere og å gå løs på resten.

Vinterarbeid venter.

I selskap med andre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s