I Norge er det bevart 28 stavkirker på forskjellige steder rundt om i landet. I Sverige er det bevart en eneste en, Hedared stavkyrka. Ligger i Borås kommune, Vestra Gøtalands len, noen mil øst for Gøteborg.
Beliggenhet
Kirken er plassert i et gårdslandskap med vidt utsyn til alle kanter. Ikke ulik plassering som vi kjenner fra stavkirkeplasseringer i Norge.
Landskapet rundt består av små kullar og vann. Omgitt av løvskog, grantrær og noen furutrær innimellom. Velstelte gårder og et lite bygdesamfunn rundt en butikk i nærheten.

Utførelse
Kirken er en relativt uunnselig enkipet stavkirke. Langkirke av Haltdalen type , med et lite kor. Uten tårn eller takrytter av noe slag. Dersom ingen hadde fortalt det, ville man ikke visst at dette var en stavkirke.
Det visste man heller ikke i mange hundre år. Ingen tegn til stolper eller andre konstruksjons- elementer sladrer om opprinnelsen av noe slag. Faktisk tvert imot, kirken er kledd med tømmermanspanel.
Tømmermanspanelet er av nyere dato. Det var for vel 120 år siden at man ble klar over at under kledningen skjulte det seg en stavkirke. Helt enestående i Sverige.
Innvendig derimot røper kirken sin eldre opprinnelse, men fremdeles ingenting som vitner om en stavkirke-opprinnelse.
Kirken er kledd som sagt med tømmermannspanel utvendig, og med takspon på taket og noen av veggene.

Historien
Man antar at det har stått en kirke på samme stedet tidligere. Dendrokronologiske dateringer viser at kirken er bygget ca. år 1506.
En enkel kirke i en tid da stavbyggingskunsten var i fritt fall. De finns få så unge stavkirker i Norge overhodet. Reformasjonen ble innført i Sverige sånn ca år 1530, så kirken var katolsk i starten.
Opprinnelig bestod kirken kun av yttertak med takspon, vegger av eik og et hardstampet jordgulv. Sannsynlig også noen glugger oppå veggen, men noen spor av desse er ikke synlige i dag.
Senere ble det innredet med tregulv, benker, galleri, prekestol og nytt innertak.
Bilder ble malt direkte på veggene og taket er utført på 1700-hundretallet med forskjellige religiøse motiv. Vinduer ble satt inn i år 1781.
Tidligere ble hele kirken som sagt kledd med tømmermanspanel, sannsynligvis samtidig som vinduer ble satt inn.
Et våpenhus ble også tilført senere.
Kirken ble nok kledd for å unngå råte på den opprinnelige konstruksjonen. Stolper og tiler er utført med not og fjør, og med stor skikkelighet som det heter på svensk.

Renovering i 1901
Under en renovering i å 1901 ble så kirken tilbakeført til sin opprinnelige form. All kledning ble fjernet.
Men da skjedde det igjen det som hadde hendt tidligere. Kledningen som nå var fjernet beskyttet jo selve grunnkonstruksjonen. Vitale deler begynte å råtne igjen. Og tiden gikk.
..og 1990
Nå var gode råd dyre. På 1990-tallet startet en omfattende restaurering av kirken blant annet ved hjelp av ekspertise fra Norge. Vitale deler ble fjernet og nye friske materialer ble satt inn. Og tro det eller ei, tømmermannskledningen ble atter montert på kirken. Nytt våpenhus fikk kirken også igjen.
Og voila, stavkirken fra år 1500 så akkurat ut slik den hadde sett ut på 1700-tallet.
Innvendig restaurering
Innvendig var den blitt restaurert rundt år 1935 der flere malerier igjen kom til heder og verdighet. Nytt bjelkelag, nytt gulv og innlagt strøm ble også plass til.
Lokale ildsjeler reddet kirken fra riving
Som i Norge skulle den gamle kirken rives og fjernes på 1800-tallet. Til og med på kongelig befaling. Men innbyggerne hørte ikke på øvrigheta. Når skjedde det i Sverige sist? De vedlikeholdt kirken og kostet selv på restaureringsarbeidet. Som vi vet i dag, ble de kronet med seier. Kirken er i dag i jevnlig bruk.

Myter og sagn
Det er helt sikker mange myter og sagn knyttet til kirken. All gamle kirker har det. Men jeg har ikke greid å få tak i noe stoff som omhandler dette. Kanskje noen av leserne vet hvor det skal søkes?
I dag
Kirken føles ikke gammel, den ærverdighet man ofte kan føle på et gammelt bygg er ikke helt tilstede. Området rundt er striglet og passet på, helt på lutheransk vis. Velstelte gravplasser og grusganger overalt.
Guiden opplyser at rundt 50 personer besøker daglig denne enestående svenske stavkirken.
Innvendig utsmykning
Dette er en liten kirke med trange kirkebenker. Arealet er anslått til ca 47 m2. Normalt ved full kirke får 30-40 personer plass.
Vegger og tak er utsmykket med malerier fra bibelhistorien.
Selve takkonstruksjonen er ikke synlig i dag for besøkende. Det er nå et flatt innertak som er malt motiver på.
Flere eldre gjenstander er utstilt i kirken.
På galleriet står det av alle ting et elektrisk orgel. Så da får man vel med litt synt musikk på kjøpet.




Inngang & besøk
Kirken har åpent alle dager fra kl 1100 til kl 1800. Egen hyggelig guide er til stede og informerer. Sist, men ikke minst, gratis inngang. Noe å lære for norske stavkirker? Jada, jeg vet at man trenger penger, men dette er et offentlig ansvar og bør ikke være prisgitt tilfeldige besøkende.
Egne tanker og funderinger
Lokale materialer fra egnen, om det er eik aldri så mye, har nok ikke samme bestandighet som norske malmfuruer fra tøffere værforhold. Selve stavbyggekunsten på 1500-tallet var nok også veldig på hell for å si det forsiktig. Bare fattige sokn bygde trekirker, stein var tingen for alle med penger og makt, også i Sverige får vi anta.
Av alle stavkirker jeg hittil har sett er denne den mest unnselige og ubetydelige å se til, selv om den var viktig nok i nærmiljøet. Jeg har heller ikke sett alle stavkirker i Norge det må medgis, så kanskje vi har noe som ligner. Grip stavkirke kanskje. I Sverige derimot er denne enestående.
Ellers la jeg merke til at en konstruksjonsdel var montert på feil måte og brukt feil på galleriet. Ikke sikkert man helt visste hva det var, bare at det var gammelt, tenker jeg.
Fun fact
Hedared er ikke Sveriges eldste trekirke. Den tittelen har Granhuldts kyrka, en laftet tømmerbygning frå år 1220. Kanskje den er verdt et besøk? Ser flott ut på bilder.
Ellers ser det ikke ut som at svenskene vet hva en stavkirke er. Se på denne beskrivelsen av Dick Harrison, SvenskaDagbladet 27.10.2017 :
Ja, det finns det. Stavkyrkorna är äldst. De restes här och var i Norden under vikingatid och äldre medeltid. Termen syftar på byggnadstekniken: stavkyrkorna konstruerades av kraftiga stående väggplankor av ek (”stavar”), sammanfogade med varandra och placerade i en ränna i marken. Om kyrkan var stor stöttades taket dessutom av stolpar. För att hindra att stavarna förstördes av markens fukt infogades de i en ram av syllar, som var placerade på en låg grund av stenar. Åtskilliga stavkyrkor har bevarats i Norge, men i övriga Norden ersattes de tidigt av andra konstruktioner.
Feil beskrivelse, guiden på Hedared sa det samme. Som vi alle vet, stav er stolper fra norrønt stafr.
Flere andre nettsteder på svenske sider hevder det samme. Er betegnelsen og meningen en annen i Sverige, mon tro?
Et annet litt merkelig faktum er at det ble bygget en del stavkirker i Sverige også, sånn helt i begynnelsen av innføring av kristendommen. Så forsvant de, alle som en. I stedet ble det bygget kirker av stein, og, merkelig nok, noen laftede trekirker. En praksis innført fra Sibir eller deromkring. Noen få av disse ble bygget og er bevart til i dag.
Men så, etter noen hundre år uten stavkirkebygging, plutselig fikk de for seg å sette opp en stavkirke på Hedared. Merkelige greier.
Vi kan vel slå fast at byggerne nok ikke hadde noen som helst kunnskap eller arv om båtbygging, ei heller kunnskap om de i sammenligning storslåtte norske stavkirkene, noe av det ypperste som er prestert av middelalderarkitektur.
Kanskje de visste at det gikk med mye mindre materialer i en stavkirke og derav var mye billigere å bygge? For ikke å snakke om en dyr steinkirke?
Vi vet at det sto en stavkirke her tidligere også. Funnet fragmenter tyder på det. Kanskje de bare kopierte noe som allerede var bygget tidligere, uten å ha noen forståelse for en stavkirkes egenart?
Svensker er jo smarte vet vi, i hvert fall i tidligere tider. Spesielt i forretninger. I år 1506 ble det utstedet et avlatsbrev av biskopen i Skara som gav den som overvar en messe i Hedared, og viktig, skjenkte gaver til kirken, helst penger vil jeg tro, syndsforlatelse og det hele.
Så kirken ble et sted man kunne besøke, overvære en messe, gi gaver og alle var fornøyd etterpå. Så dette var kanskje grunnen til at det ble bygget en liten kirke, bortgjemt i de svenske skogene.
Både kirken og de lokale bøndene tjente på dette. Mat og beverting, overnatting og andre tjenester. God ide for alle.
Vel verdt et besøk
Alt i alt et hyggelig besøk i en ikke så prangende, men desto mer, spennende kirke. Litt artig å studere svenske opplysninger om stavkirker og kirker generelt fra gammel tid.

Flere stavkirker venter langs veien
Nå, la meg se, hvor parkerte jeg motorsykkelen min? Alle stavkirker jeg har besøkt er jo på motorsykkel. Man kommer litt nærmere elementene og landskapet på den måten. Og får tid til å fundere på ting i ro og mak.

Stavkirker og mc. Helt topp.
Lyst til å lese mer om Hedared stavkyrka:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Hedareds_stavkyrka
https://radio.nrk.no/podkast/museum/sesong/20184-5-6/l_8eafeaf1-2250-4441-afea-f12250944118
https://sv.wikipedia.org/wiki/Granhults_kyrka
http://www.granhultskyrka.org/
Leste mer om Hedared stavkirke på nettet tidligere i dag. Den er beskrevet som autentisk stavkirke. Dick Harrisson er en kjent svensk historiker. Merkelig om han har omtalt sleppveggene som staver. Må være en «slip of the pen!» ; )
LikerLiker