LS2 Valiant II og Richa ARC Gore -Tex

Med gradestokken som viste kuldegrader i fjellheimen og lovnad om vind og regn i tillegg så tenkte jeg at det var helt på sin plass å besøke en stavkirke utanfor Norges grenser. En av to slike er Hedared stavkyrka, den andre er Vang stavkirke som er satt opp på nytt i Polen et sted. Hedared befinner seg i Borås kommune, noen mil øst for Gøteborg. Så tenkt så gjort.

Stavkirkebesøk og mc, det er som nesten alle vet, helt topp.

Turen ble planlagt med Google Maps. Lett å planlegge og lett å bruke. Trodde jeg.

Bilde fra en tidligere tur. Moto Guzzi California EV 1100 – Atlanterhavsvegen

Første del gikk fra Rygge mot Halden. Motorvei. OK. Rein transportetappe. Så ble det planlagt litt mer morsommere veier etterhvert. Over Kornsjø mot Sverige, så mindre veier hele veien mot Trollhättan, videre mot Alingsås og endelig til målet, Hedared stavkyrka ut på den svenske landsbygden et sted. Tur retur ca. 600 km, seige 60 mil. Høres jo helt flott ut.

Men nyinnkjøpt hjelm og ny jakke fikk jeg muligheten å teste utstyret på en litt lengre tur.

Tøff hjelm

Ny hjelm – LS2 Valiant II

Man må jo fornye seg litt av og til innenfor klesveien. Dette gjelder jo også for utstyret vi bruker. Jeg har i mange år kjørt med halvhjelm og vært fornøyd med det. Solbriller og halstørkle har jo fungert fint i alle år. Med unntak av regn selvsagt, da er dette ikke så morsomt lengre. Ekstra mc- briller i kofferten, just in case.

Men nå var hjelmen blitt gammel, sikkert overgammel vil noen si. Et forsøk på å kjøpe en ny, åpen hjelm for et par år siden mislyktes delvis. Litt trang, litt vond, litt lite brukt.

Valget falt altså nå på en LS2 FF900 Valiant II. Kul åpningshjelm og helhjelm på en gang. Solvisir som kan felles ned når man kjører åpent, vanlig visir som kan gjøre det samme og endelig mekanikk som lukker hele hjelmen og gjør den om til en normal helhjelm.

Innkjøpt hos nyåpnede Big Twin i Råde for kr 3790,-. Godkjent som både halvhjelm og helhjelm, sa selgeren, sa da får vi tro på han.

Ny følelse

Turen startet fint og greit. Visiret ble brukt på første del av motorveien. Den reduserte vindtrykket rundt solbrillene på en grei måte. Dempet ble lyden også.

Men, jeg må jo røpe at størstedelen av turen ble kjørt som på gamlemåten. Visiret hevet. Hjelmen brukt som åpningshjelm, solbriller og halstørkle som før. Fungerte helt utmerket.

Nå må jo det sies at på California’en sitter en stor og god vindskjerm. Har helt klart brukt en del timer i Guzzies berømte vindtunnel for å konstruere og beregne denne

Med alkis-hansker på hendene, ble dette en fin tur i 18-20 grader pluss selv om morgenen startet ganske kjølig, ned mot bare 10-12 grader.

Hjelmen ser kul ut og er lett å bruke. Hendel på høyre sider hever og senker solvisiret, det normale visiret hever og senkes på vanlig måte med handa. Omforming til helhjelm utføres enkelt med handmakt. Bare å dra på plass.

Som halvhjelm

Når man ønsker seg halvhjelm igjen, trykk inn knappen foran og under på hjelmen så åpner hjelmen seg i igjen og kan føres tilbake i bakre posisjon. Kan fint utføres i fart.

Solvisiret nede.

Verdt å nevne er lukkingen i halsen når hjelmen fungerer som helhjelm.

Helhjelm

Åpning og lukking av hjelmen er lett og faller snart naturlig.

Hjelmen fås i flere fargeutgaver, jeg valgte matt black. Tøff syns jeg.

Tidligere størrelser på hjelmer har vært størrelse 58, men dette har tydeligvis gått av moten. Min størrelse ble nå XL. Passer godt og sitter fint på hodet. Ingen vondter noe sted. Ørene ble heller ikke krøllete når hjelmen ble satt på, men hadde god plass og var såre fornøyde.

Etter en lang dag i salen, turen startet kl 0730, parkerte kl 1800, var hodet i like god form om man kan si det slik. Nakken og skuldrene merket nok den ekstra tyngden på den nye hjelmen om kvelden, noen ømme muskler, men innenfor rimelighetens grenser. Vekta er ca 1700 gram.

Ny jakke – Richa ARC Gore-Tex

Som sagt så er jeg blitt motegærn og har kjøpt en ny jakke også. Richa ARC Gore-Tex Jacket i størrelse #XL. Black. Også hos Big Twin i Råde. Prisen kr 6990,-.

Hvis jeg skjønner dette rett så er denne jakka i den nedre del av den øvre delen av segmentet der Klim hersker.

Gore – Tex

Detaljer av stramming på armen

Jakka er lett å ta på seg. Stramming ved handleddet og litt lenger opp på armen. Ikke så mange lommer, men sikkert nok. God og grei lukking i halsen.

Jakka skal være bra på mange ting uten at jeg fikk testet det noe særlig ut. Innvendig har den for som jeg beholdt på under hele turen.

Som undertøy brukte jeg Devold type langermet.

Jeg frøs på ingen måte, noen ganger ble påkledningen litt for varm. Men jeg ble ikke klam eller svett på noen måte heller.

Jakka skal være vanntett, men det fikk jeg heldigvis ikke testet ut. Bare noen truende skyer viste seg i horisonten av og til.

Så konklusjonen av jakka. Godt fornøyd, men ble ikke satt på prøve av noe slag.

Fornøyd med jakka så langt

Jeg skylder å gjøre oppmerksom på at min forrige tekstiljakke DIFI Falcon ble innkjøpt på nittitallet engang. Også Gore-tex jakke. Den har vel med årene blitt noe æææ….. noe falmet, litt som eieren, men er fullt brukbar i dag. Det er for øvrig jeg også. Jeg brukte jakka sist på Vestfold veteran sitt løp nå i juni. Fungerte bra den.

Så jeg kan dermed avkrefte at jeg er blitt helt slave av dagens mote.

Lett sommerutstyr

Annet utstyr som jeg brukte på turen er forsterket ola-bukse beregnet på mc-bruk og sommersko fra XL-moto Course Shorty V.

Alt fungerte brukbart. Hadde lange sokker som rakk opp til knærne. Hadde kanskje ellers blitt litt kaldt på en så lang tur. Skoene er greie, lette å ha på og gode å gå med til å være mc-sko.

Jakka merkes nesten ikke. Så da er vel den også godkjent.

Google Maps?

Men tilbake til Google Maps.

Ferden gikk først på deilige, fine veier i Sverige. Blå-grønne veien stod det på både den norske og den svenske siden.

Veien i Sverige var deilig nok den, bortsett fra en ting. Riktignok er Sverige et av verdens rikeste land med stor industriproduksjon og allmenn velferd. Men vi kan trygt slå fast at midlene ikke blir sløst bort på legging av nytt asfaltdekke i de svenske skogene. Lappete er det, men heldigvis uten hull i dekket.

Google Maps, som i Sverige stadig måtte oppdateres og falt ut mange ganger, sendte meg til slutt ut på motorvegen til Gøteborg. Der ville jeg selvsagt helst ikke kjøre, men må jeg så må jeg.

Så da ble det en kort tur innom Gøteborg for å prøve litt på svensk køkjøring før Google sendte meg heldigvis rett videre mot Alingsås og Hedared. Nesten frem så tullet Google igjen og sendte meg på en runde rundt i skogen før ankomst Hedared.

Jeg ankom bare noen minutter etter skjemaet så rundturen var ikke så farlig tross alt. Småkoselige veger i svensk løvskog, innimellom noen grantrær og av og til noen furuer. Garder og alt er på stell. Ordning og reda må det være.

Moto Guzzi California EV 1100 & Hedared stavkyrka

Etter medbrakt niste og et besøk i stavkirken bar det så hjemover igjen. Via Trollhättan og nå riktig vei via Kornsjø og hjem. En liten fika ble det tid til også før grensen ble passert.

Gode opplevelse gir gode minner

Alt i alt en flott tur. God sykkel som virkelig liker seg på svenske veier. Bensin som plutselig ble noen kroner billigere enn i Norge er greit å ta med seg også.

Corbin-sal er uovertruffen. Seksti mil og rumpa er fremdeles glad og fornøyd. God vindskjerm, ny hjelm og jakke. Alt fungerte bra. Men vær obs på Google Maps i Sverige. Kanskje er det noe med innstillingen på telefonen min, kanskje er det noe annet.

Men alt i alt, en god dag.

Hedared stavkyrka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s