Moto Guzzi Eldorado 1400. Første kjøreinntrykk

Det visuelle inntrykket er nærmest øredøvende. Linjer og former som bare kan oppstå hos italienske designere og i en annen stakkars våte drømmer.

La oss nå ta en nærmere titt på fremtoningen både som visuell opplevelse og som kjøretøy.

Å beskrive med tekst er av og til en fattig trøst. Bilder derimot forteller en hel del. Gode bilder forteller enda mere. Mine bilder ligger i nedre del av opplevelsesskalaen, men forteller likevel uendelig mye mer enn en simpel beskrivelse.

Kjøreopplevelse.

Nå har jeg heldigvis en annen sykkel i nær slekt med denne som jeg kan sammenligne med selv om det blir noen år i forskjell.

Jeg har vel aldri tenkt tanken før, men den svære California EV 1100 føltes litt liten etter å ha kjørt Eldoradoen.

Moo Guzzi California EV 1100 1997

Eldoradoen er rett og slett litt mektigere på alle nivåer som er verdt å nevne. Men, make no mistake, jeg elsker fremdeles å kjøre Califen.

Sittestilling og sal

Man sitter oppreist og med bred benføring. Linjene og formene man har mellom bena kan knapt beskrives, de må bare oppleves.

Fotbrettet ligner på første øyekast på EV, men har fått gummiforstekninger på undersiden.

Ved å flytte bena lenger fram på fotbrettet forandres kjørestilen, man cruiser frem gjennom landskapet.

Salen har jeg bare brukt på en 200km-tur med flere stopp. Helt grei den, men den kan nok ikke måle seg med Corbinsalen på EV.

Originalsalen til EV derimot er det lett match mot. Etter noen timer, også med innlagt stopp fikk jeg bare litt antydninger til tresmak i baken. Og som man vet, trives ikke rumpa så trives heller ikke resten av mennesket.

Vindskjerm

Vindskjermen har en litt artig løsning. En hovedskjerm med Moto Guzzi merking og to småskjermer eller vindavvisere om man vil på hver side.

Skjermen er mindre enn på EV, det betyr mer vind på hjelm og også mer vind på hendene. Skjermen ser veldig cool ut med Moto Guzzi gravert inn foran. Så høy coolhetsfaktor, fin når man står parkert.

Liten ekstraskjerm

Men, EV har en mye bedre turskjerm for lengre turer. Der sitter man god beskyttet, både på hodet og på hendene. Utformingen av den vindkjermen sladrer om mange timer i vindtunnelen. Skjermen på EV er derfor adskillig bedre, men altså mye mindre cool enn på Eldoradoen.

Dashboard

Ved første øyekast virker det hele litt enkelt. Med nærmere øyesyn ikke så. Varsellys og indikatorer på bensininnhold og girindikateor. Ved oppstart blinker og glitrer det.

Turteller og digitalt speedometer. Flere andre innstillinger har jeg ikke prøvd ennå.

Dashboard

Lys

Har bare kjørt i dagslys så jeg kan ikke si så mye fornuftig om lyset enda.

Motor

Motoren både ser ut og føles voldsom. På vanlige kjøring maler og buldrer den seg frem med imponerende smidighet. Den ser stor ut og den er jo stor. 1400 cm og 96 hk er ikke overimponerende, men bra nok.

Motoren på veldig lave turtall på lave gir føltes litt mer ruskete, ikke så fin gange. Brukandes, men ikke så fin og smidig som på andre turtall. Kanskje noe motortuning kan rette opp dette?

Mattsvart motor

Gir

Fra EV’en er jeg vant til å være noe kontant med giringen. Vennlig, men bestemt. Alltid belønnet med et klunk og en villig motor.

PÅ Eldoen går alt mye mykere for seg. Hydraulisk clutch kombinert med en smidig og god sekstrinns kasse gjør giringen enkel. Tå- og hæl giring. Vant med den samme løsningen fra min gamle 850 GT 1973 gjennom mange år.

Faktisk kan jeg nå gire med hælen på en snerten og effektiv måte. Ingen tramping eller kraftig bestemthet ved giring er nødvendig lenger. Girene smetter i nesten uhørbart.

På dashborder viser gir- indikatoren hvilken gir man har valgt. Fungerer helt fint så vidt jeg kan se. Grønn lampe angir fri.

Bremser

ABS bremsene fikk jeg aldri testet noe særlig ut. Men bremsene virker tette og fine. Kraftige doble skiver foran. Enkel bak. Brembo-bremser. Guzzi har sluttet med sine integralløsninger for lenge siden. Hvor lenge siden vet jeg ikke på. På EV’en lever den dog i beste velgående.

Framhjul

Lakk og farger

Eldoradoen min er rød med svarte skjermer. Vakker rød. Det finnes svartlakkerte Eldoradoer og hellakkerte røde Eldoradoer. Men min er finest syns jeg. Helt upartisk selvfølgelig.

Blankt område på siden av tanken er en direkte linje til samme type tank-løsning som på tidligere Eldoradoer/GT og ellers også V7 Special.

Matt svart motor er stilig også.

Lakkarbeid virker kvalitetsmessig å være vel utført.

Hjul og dekk

Eikefelger er jo tøft. Dekk med hvite sider kan noen ganger være vel pinglete og oppstasa.

Foran er hjul dimensjonen 130/90 R16, bak er dimensjonen 180/65 R16.

Hvite dekksider kommer til sin rett med disse dekkene og balanserer og understreker sykkelen på en måte.

Pris

Pris nå er sånn cirka litt hemmelig. Men sykkelen ble innkjøpt for nesten prisforlangende på 130 000 svenske kroner. Legg på moms og engangsavgift. Vi nærmer oss veldig 200 000 kroner.

Ny kostet denne kr 249 990 i 2015. Etter at et visst parti hadde husert rundt en stund og lovet sterk senkning av skatter og avgifter på kjøretøy i kongeriket steg prisen til kr 339 990 i 2018. Uvisst av hvilken grunn. Uansett er det godt at det ikke ble flere senkninger.

Priser tatt fra Opplysningsrådet for veitrafikken AS.

Konge på vegen

329 kg merkes. Men ikke så veldig godt som man skulle tro. I stillstand er den godt balansert og lett å holde.

På vegen er den smidig. Men vekten merkes, litt mer masse som skal rett frem. Newton er vel innblandet her. Men med bare etter noen minutters kjøring føles alt riktig.

Fotbrettet er plassert slik at ved litt aktivere kjøring plasseres føttene litt bak på brettet. Ved litt mer gladcruising flyttes føttene noe mer frem og man simpelthen glir frem gjennom landskapet.

Bredt styre og en oppreist kjørestilling gir en god og avslappet kjørestil.

Oppmerksomhetsfaktoren er stor. Både lyd og fremtoning frembringer store øyne hos tilskuere. Greier du ikke å takle en slik oppmerksomhet bør du heller velge en annen twin som det går dusinet på.

Moto Guzzi Eldorado 1400 – Klar til hjemtur

Sykkelen er en fryd for øyet. Du vet at du er fornøyd med sykkelen din når du av og til må ta en liten tur ut i garasjen, bare for en liten gløtt, sånn i ny og ne.

Å kjøre en slik sykkel gir meg glede. Ja, bare å se på den gir meg glede.

Så nå kan høst og vinter komme. Jeg gleder meg til våren.

I godt selskap

En kommentar om “Moto Guzzi Eldorado 1400. Første kjøreinntrykk

  1. Ja fantastisk motor. Fotbrett og sittestilling passet ikke meg men EV var god å kjøre men hæl å tå vel vel. Liker Eldorado på utseende men veldig usikker på white side dekk for amerikansk.
    Tenker at mer Bobber med knaste dekk foran kunne vært tingen. Sånn ellers serverer du alltid hyggelige historier. Kjørte gjennom Råde her for noen uker siden. Koselig o.råde

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s