Åpning og lukking av tanklokk

Man tenker ofte på service som oljeskift, ny bremsevæske, nye dekk og nye bremseklosser. Men hva skjer når ting man normalt aldri skjenker en tanke oppstår?

Første lille turen i år. Rustløser som det ofte blir kalt. Forsiktig kjøring med sykkelen. Prøver litt bremser og motoren får fint arbeidsturtall. Litt uvant sittestilling som vanlig. Normalt så sitter jeg jo ikke å skrever noe særlig. Og takk for det vil vel enkelte si. Vondt i muskler på siden av hoftene, normalt det også.

Bena må strekkes ut med jevne mellomrom. Nakkemuskler på tøyes og bøyes på. Finger og håndledd, joda alt er på plass.

Noen forsiktige mil senere. Nydelig tur. Alt er bare fint og greit. Full tank er også helt greit. Får stikke innom nærmeste bensinstasjon.

Jeg stikker startnøkkelen inn i tanklokket og vrir rundt. Eller, jeg prøver å vri rundt. Ingenting skjer. Nøkkelen sitter i hullet som den skal men tanklokket rikker seg ikke. Ikke en millimeter.

-Hva faen, tenker jeg. Kanskje jeg sa det høyt også. Forsiktig lirking, forsiktig vridning av nøkkelen. Fremdeles bom fast. Jeg kjenner svetten kommer silende. Dette kan umulig være sant. Får ikke fylt på bensin fordi lokket sitter fast.

Jeg tar av hjelmen og tenker at kanskje det er feil nøkkel. Det er selvsagt feil, jeg har fylt bensin med denne nøkkelen i snart åtte år. Ikke all tenking er like rasjonell. Men likevel.

Jeg ser for meg et gruoppvekkende syn der låsen på tanklokket må borres opp. Ny lås og ny nøkkel. Grøss og gru.

Lokket åpner seg plutselig. Treigt og vondt, men det åpner seg. Hvorfor vet jeg ikke. Fyller på bensin før det får ombestemt seg og legger lokket tilbake på plassen sin, vrir til venstre og drar ut nøkkelen så lett så bare det.

Det var ikke noe angstanfall ved bensinstasjonen, men det kunne lett ha utviklet seg til ett. Litt skumle greier dersom det hadde skjedd på en lengre tur. Kanskje nøkkelen kunne blitt vridd tvert av?

Vel hjemme prøvde jeg å åpne tanklokket igjen. Etter lirking og vridning åpnet det seg, også denne gang med stor uvilje og med vonde tanker til eieren. Hva i all verden er det som egentlig skjer?

Tilfeldigvis på FB-siden til Norsk Moto Guzzi Klubb var det samme kvelden et innlegg om akkurat tanklokk og problemer med åpning og lukking. Visstnok var det to flater som skulle glide mot hverandre som forårsaket problemet. Smør opp så var alle problemer løst.

Etter litt surfing på nett kunne jeg konstatere at ikke mindre enn 27 ulike modeller fra Moto Guzzi har samme tanklokk som på min sykkel. De første ble montert på sykler fra årsmodell 1997. Tanklokket som selges nå har fått nytt delenummer -887874, TANK CAP, Moto Guzzi, Piaggio-. Om det er identisk med mitt eller med forbedringer vet jeg ikke.

Dersom det er identisk kan vi regne med at en god del modeller kan få problemer med dette i årene som kommer. Siste modell ble utstyrt så sent som i 2016. Her er lista og delenummer.https://www.motorcyclespareparts.eu/en/piaggio-parts/887874.

Reparasjon av deler

Lokket er enkel mekanikk. Låsesylinder, to glideflater, en fjør, en holder og låsepinne.

Problemet oppstår når det to glideflatene ikke vil gli. Dette kommer av, hevder ekspertisen rundt omkring, at bensinen er så «tørr» at plastlokket tørker ut og kommer i ulage med metallplata. Før eller senere vil gliden stoppe helt opp og lokket kan ikke åpnes.

Fiksingen er relativ lett. Demonter og puss ned plastlokket en smule. Jeg pusset ned med slipepapir 150. Ble brukt noe mer tid enn jeg først antok, det gjelder bare å lage rom nok.

Men ikke bare rom. Etter å ha pusset ned, oljet og remontert gikk lokket fremdeles veldig tregt. Det så nesten ut som hårene reiste seg på plasten og holdt igjen alt det greide.

God gammeldags grease måtte til før låsen fungerte fint igjen.

Et lite tips, merk holderens posisjon med en tusj før demontering. Jeg gjorde det ikke og monterte låsepinnen flere ganger feil før jeg forstod sammenhengen.

Tanklokket tilbake på plassen sin. Nøkkelåpning på feil side i forhold til opprinnelig men det kan være en hemmelighet.

Lokket er på.


En kommentar om “Åpning og lukking av tanklokk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s