Hobbyverkstedet ved sjøkanten

Litt utenfor Stavanger, på en øy inn mot Ryfylke skjuler det seg mange mc-skatter. Mc fra mange land og fra forskjellige tidsepoker. Både med to og tre hjul. Mange er blitt restaurert og har fått nytt liv her. Ved sjøkanten. På Vassøy. På verkstedet til Bjørn Henden (67).

På veg til Vassøy

Idyll ved sjøkanten

Men aller først, tenk deg en idyllisk landsby med trange gater og barn som sykler på vegen. Nesten ingen trafikk, fjernt fra motorveg og bystøy. Som han sa, den nyinnflytta gutten da han stusset over stillheten:- Hvem slo av lyden?

Ferjen legger ut fra Stavanger og tyve minutter senere legger vi til kai ved Vassøy. Noen hundre meter fra ferjekaien, der ligger verkstedet til Bjørn Henden. Eller båthuset med egen peis om man heller vil beskrive det slik.

Idyll ved sjøkanten

Idyllen er total. Verkstedet ligger på kaien i en liten idyllisk bukt med det klareste vann du kan tenke deg. Sørvendt og solrikt, med utsikt over sjøen. I båthuset ligger det ingen båter, men er derimot fullt opp av motorsykler. I flere stadier og med verktøy til å lage de underligste og mest fantasifulle ting.

Verksted med kai

Båten ligger ute, ved siden av.  På sjøen der båter hører hjemme.

Verkstedet

Verkstedet på kaia.

Her finnes dreiebenker og utstyr mange av oss bare kan drømme om. Innkjøpt litt nå og da. Egen sveisestue og eget lager med det mest nødvendige av skruer og mutter samt mye ikke så prekært forbruksmateriell.

Oppvarmet med vedovn for kalde dager og med innlagt vann. Hvem kan da klage? Kaffen er nesten alltid klar her. Og kanskje med noe ekstra godt oppi. Noen ganger.

Maskinavdeling
Ofte benyttet dreiebenk
Orden i sakene
Kontor med sjøutsikt

Bor man på en øy, så får man innrette seg deretter.

Bjørn Henden er selvlært. Teknisk utdanning innenfor et helt annet fag, samt brannmester i mange år og en genuin interesse for mekanikk, har laget en solid grobunn for egenutvikling. Etter han ble pensjonist, man blir tidlig pensjonist innenfor høyoktan yrker, tok han likegodt skippersertifikat og var skipper på bla. ferjer.

Verkstedet ble bygget på begynnelsen av 2000-tallet. Det er her han trives aller best. Her, og  som laksefisker med PB på 10.6 kg. Voksen fisk det.

Suzuki med sidevogn eller sidekasse.

Men tilbake til verkstedet. I dag står en Suzuki med sidevogn på podiet. Egenlaget framgaffel og sveisede hjul fra en Smart-bil. Løsninger og atter løsninger.

Suzuki med egen vogn
På grensen til kunst.
Litt gammeldags CAD system. Tegnebrettet er godt å ha. Bjørn Henden

Egenutviklede løsninger

Her viser Bjørn hvorfor sykkelen min er så tung å kjøre? Moto Guzzi California II som du nok sikkert vet. Avstand fra tenkt linje mellom gaffelvinkel og nittigrader gjennom hjulnavet. Mindre hjul gir mindre trailverdi og gjør at sykkelen blir lettere å kjøre. Men blir mye mer vinglete. Dette rettes opp igjen med en styredemper og gjerne med en lengre akselavstand. Tror jeg. Etterløper er det norske ord.

Etterløp beskrevet på tegnebrett.

Ikke bare sidevogn

Her er en Suzuki Intruder som skal bli en caferacer etterhvert.

Sykler i flere stadier.
Egne løsninger

I garasjen

Vi rusler opp fra naustet eller kanskje heller verkstedet langs velstelte stier i en praktfull februar-sol, rusler opp til garasjen. Her skjuler det seg virkelige godbiter.

Hjem til mange motorsykler

Bak dørene sitter flere sykler og venter på vår og sommer. Fra forskjellige tiår og med forskjellig teknisk nivå. Her finner vi en Moto Guzzi V7 Sport 1972 som er nesten ferdig restaurert. Se eget innlegg der denne sykkelen blir beskrevet nærmere.

Moto Guzzi V7 750 Sport 1972

BMW R75 1946 er restaurert av Bjørn. Sidevogn og revers, og med drift på sidevogna. Et klenodium av de sjeldne.

BMW R75 1946, 750ccm.

Kawasaki 1400 GTR med sidevogn. Teknisk vidunder, avansert som få.

Kawasaki 1400 GTR 2013, med sidevogn, spesialbygget og stemplet Bjørn Henden

En Suzuki av noe slag er lagret oppunder taket. Bjørn har helt sikkert en plan med den.

Lagret prosjekt, Suzuki

Og til slutt en AJS 350 fra femtitallet som framstår litt tynn og liten i dette selskapet. Tynn og liten og lekker olje i hjørnet. Men sikkert veldig snill.

En nydelig AJS 350 1953

Og enda flere sykler, andre steder. Nesten hver eneste en av syklene har fortjent mer spalteplass og en nærmere beskrivelse. Full av historie og spennende løsninger.

-Sykler skal kjøpes, ikke selges , sier Bjørn bestemt. En fra hvert tiår er bra.

Litt urven i stemmen etter noen hjerneblødninger fra noen år siden, men ellers sterk og klar.

Mange opplevelser fra et langt mc-liv kan Bjørn øse erfaringer fra. Treff både sommer og vinter. Og nye treff er stadig under planlegging

Mange sykler – en favoritt

– Yndlingsykkelen din da?, spør jeg, og håper på et sør-europeisk svar.

-Kawasakien kommer det kontant. Kjøpt ny i Stavanger hos Stahlen MC og bygget om til sidevognsykkel. Siste kjøretøy som ble typekjent i Norge siden Think, du vet el-bil fiaskoen fra Aurskog. På trettifem år, minst.

-Men jeg har alltid ønsket meg en Honda CB 450 også, avslutter Bjørn før han går inn for å følge med på sin favorittsport, snooker.

En fantastisk lørdag ettermiddag går mot slutten her på Vassøy. Flotte sykler og gjestfrie mennesker. Jeg kommer gjerne igjen.

En kommentar om “Hobbyverkstedet ved sjøkanten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s