På besøk hos Moto Guzzi 850 GT 1973, Avaldsnes

I historiske omgivelser på Avaldsnes, omgitt av minner fra vikingtiden og Norges storhetstid i hine hårde dager, stod denne flotte sykkelen og luftet seg i strålende påskeaftensol. En Moto Guzzi 850 GT fra 1973.

Moto Guzzi 850 GT 1973.
Moto Guzzi 850 GT 1973.
Venstre side.
Venstre side.
Flott maskin. Morsomt med rød innmat i hornet.
Flott maskin. Morsomt med rød innmat i hornet.
Noe oppgradert. Choke på forgasser.
Noe oppgradert. Choke på forgasser.

Historie
Sykkelen kom til Avaldsnes i 2009. Eier er Bjørn Bruaset. Før den kom i hans eie har den hatt en noe uryddig forhistorie og noen opprivende opplevelser. Da han kjøpte sykkelen var den ikke i kjørbar stand. En god del reparasjoner og kjærlig stell måtte til før den fremstår som i dag.

Annonse i Bicilindrica
Bjørn forteller at han i sin tid satte inn en annonse i Bicilindrica der han opplyste at han ønsket å kjøpe gjerne defekte Moto Guzzier. Han fikk flere svar. Den mest aktuelle kandidaten hadde Espen Jørgensen i Kristiansand, nemlig vår helt 850 GT.

Espen Jørgensen hadde i sin tid lånt ut Guzzien og fikk den tilbake nesten uten olje og med ødelagte sylindre. Topp og sylindre var demontert. Og slik hadde sykkelen stått en stund før Bjørn Bruaset kjøpte den for 17 000 kroner.

Bjørn har også loggførte sine notater ved kjøpsinngåelsen. Selger opplyste da at han selv hadde kjøpt den i deler 1997. Eieren før der igjen hadde da prøvd å bygge om GT’en til en California-utgave. Lyktehus var blitt krommet, det samme hadde lyktehusfestene/fremgaffel blitt. En California-sal fulgte også med på kjøpet.

Krom på lyktehus og deler av gaffelen.
Krom på lyktehus og deler av gaffelen.

Overhaling måtte til.

Da var det i grunnen bare å starte. Motor ble sendt til overhaling. Veiva var utslitt og måtte erstattes med en ny. Nye sylindre og topper ble montert. Ny oljepumpe ble installert. Kardang og kardangklokke ble også overhalt.

Innslaget til starteren er også nytt.

Sykkelen ble registert på nytt i 2010. Men noen stor glede har ikke Bjørn fått av sykkelen sin enda. På den annen side har han jo noe å glede seg til. Det har hele tiden vært noen små ting som må fikses før sykkelen er i god kjørbar stand. Akkurat nå er det forgasserene som ikke er helt på lag og som gjennomgås og ferdiggjøres. Hittil har han klokket inn noen hundre kilometer på GT-kjøring. Telleren viser i dag 70 000 kilometer.

Sylinder skiftet.
Sylinder skiftet.
Sår i sylinderveggen
Sår i sylinderveggen

Pendler til jobb

Men Bjørn gråter ikke av den grunn. Litt i bakgrunnen står nemlig en Guzzi SP II 1000. Bjørn forteller at det er hans pendlersykkel og at han bruker den daglig til jobb i Aksdal, en strekning på 18 kilometer.

Pendlersykkel, SP II
Pendlersykkel, SP II

Så vi har med en hardcore-Guzzi entusiast å gjøre her altså. I utgangspunktet overhodet ikke viser det seg. Han forteller at han eide tidligere to Triumpher, en fra sekstitallet og en fra syttitallet. I et anfall av lettsindighet solgte han begge Triumphene og har siden selvsagt angret. Som en kompensasjon har han på låven nå fått installert en Norton 500, ekte kriger som han også pusler med i ledige stunder. Anglofile tendenser der altså.

Han fikk prøvekjøre en Guzzi i 1986. Sannsynligvis en SP. Noe mer Guzzi ble det ikke før han kjøpte sin nåværende SP i 2003. Og altså GT’en i 2009. Og vi som kjenner til og lever med dette. Jeg ble slettes ikke overrasket at Bjørn plutselig ble våt i blikket og snakket varmt om at joda, kanskje en LeMans var noe å ha også. I tillegg altså. Flotte sykler det, ja.

Planer

Men tilbake til den flotte sykkelen som han har. På Finn har han fått tak i komplett Craven bagasjesystem som han vil montere på i ledige stunder. På E-bay er det blitt innkjøpt en godt brukt hovedstøtte. Videre vil gaffelen som er blitt krommet, bli erstattet med svartlakkerte øvre gaffelbein. Han har solgt California-salen som fulgte med på kjøpet og lurer nå på å kjøpe ny sal.

Det elektriske anlegget vil sannsynligvis også få seg en oppgradering. Og kanskje det hadde vært smart med en girkasseoverhaling også.

Innkjøpt på Finn. Craven bagasjesystem.
Innkjøpt på Finn. Craven bagasjesystem.
Innkjøpt hovedstøtte.
Innkjøpt hovedstøtte.

Videre vil han montere på en vindskjerm. Han har allerede en i dag, men er sterkt i tvil om han skal montere denne på.

Hvordan blir dette?
Hvordan blir dette?

Småturer i nærmiljøet

Bjørn ser for et bruksområde for GT ‘en når han blir ferdig som kjøring til lokale treff, kjøring til Haugaland Veterans Motorsykkel Club møter, kanskje noen turer til jobben. Generelt sett koseturer i nærmiljøet.

For egen regning kan jeg legge til at 850 GT er kapabel til det og til mye, mye mer. Denne sykkelen er laget for langkjøring, skikkelig langkjøring.

Eier

Bjørn Bruaset
Bjørn Bruaset

En glad og fornøyd eier Bjørn Bruaset. Ingen vil bli overrasket dersom det en dag plutselig står tre Guzzier i gården.

Historikk.

Et raskt søk hos Statens vegvesen viser at denne sykkelen ble registrert ny i Norge 17.04.1973. Farge er ikke oppgitt.

 

Landevegen venter. Sugen på langtur.
Landevegen venter. Sugen på langtur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s